Як покращити роботу у своєму відділі

Успіх будь-якої організації залежить від ефективності роботи кожного її відділу. Ви можете виробляти відмінний висококонкурентний товар, але якщо, наприклад, погано налагоджена робота відділу продажів, це прямо позначитися на прибутковості всього підприємства.

Кожен співробітник того чи іншого відділу має почуватися важливою частиною компанії. Незамінних людей немає, але відчуття своєї значущості надає впевненості та підвищує працездатність підлеглого. Але при цьому не можна допускати зайвої ініціативності, яка може призвести до панібратства, непослуху та ще більше ускладнити робочий процес. Тому в роботі колективу має бути чітка підзвітність керівнику з можливістю прояву творчого підходу до роботи.
Важливим чинником є ​​вміння роботи в команді. Тому необхідно періодично нагадувати співробітникам про те, що незважаючи на професіоналізм та сильні сторони кожного з них, лише за тісної взаємодії та підтримки один одного вони зможуть досягти найкращих загальних результатів. Але при цьому не зайвим буде запровадити систему заохочення для кожного із працівників, що сприятиме здоровій конкуренції всередині колективу. Також на збільшення працездатності впливає особиста подяка від керівника компанії та прояв уваги до працівників як до особистостей, яких цінують та поважає не лише за те, що вони працюють саме тут.

І, звичайно, керівник відділу сам має бути прикладом для своїх підлеглих. Набагато простіше роздавати завдання та контролювати їх виконання. Але так влаштована психологія людини, що вона робить не так, як їй кажуть, а так, як роблять інші. Тому найбільша ефективність роботи відділів буде у тому випадку, якщо вони бачать, наскільки вкладаються в роботу їхні керівники, беручи приклад і з взаємин у тому числі. При цьому в жодному разі не можна поєднувати особисті стосунки з робітниками і виявляти з боку керівництва особливу увагу до того чи іншого співробітника. Це може призвести до ревнощів та конфліктів усередині колективу, що негативно позначиться на загальному результаті всього відділу.