10 причин виїхати за кордон і почати все з нуля

По-перше, корупція та гніт чиновників, силових та податкових структур. Боротьба з корупцією та незаконно заробленими мільярдами відбивається не на олігархах, власниках великих станів та вищих держслужбовців, а на простих управлінцях вищої, середньої та нижчої ланки. Свавілля у судовій системі не дає їм навіть надій на справедливість та правосуддя. Злочини, скоєні працівниками правоохоронних органів, розслідуються дуже погано.

Підкупність силовиків та чиновників увійшла до норми. І ніякого розумного, цивілізованого та логічного способу боротьби із цим немає.
По-друге, низький рівень життя Росії. Зарплати, пенсії та допомоги не йдуть у жодне порівняння із закордонними, прийнятими в розвинених країнах. При цьому ціни на багато товарів вже цілком можна порівняти із зарубіжними, а в ряді випадків набагато перевищують їх. Найбільш яскравий приклад – бензин. Багата нафтою Росія продає його населенню за вищою ціною, ніж США, яка не має власної нафти і експортує її через океан.

По-третє, низький рівень освіти тягне за собою здатних і забезпечених студентів отримувати диплом за кордоном. Викладачі отримують низьку зарплату та не прагнуть підвищувати свою кваліфікацію. Отримання іноземного диплому автоматично означає можливість працювати на перспективній та високооплачуваній посаді як у нашій країні, так і будь-якій іншій. А скільки у нас фахівців із дипломами російських вишів, які не мають гідної роботи та перспективи її отримати?!

По-четверте, найвища вартість житла. Молодь, яка прагне створити сім’ю, часто не має власного кута. Навіть купівля квартири в іпотеку доступна не кожному, незважаючи на різні соціальні заходи для підтримки молодих сімей. Придбання дешевшого житла в провінції наштовхується на проблему неможливості знайти в цій провінції більш-менш оплачуваної роботи. При цьому багато хто дивується, що за ціну хрущовки в Підмосков’ї можна придбати трикімнатну квартиру в Європі або недорогий будинок у США. Ось із цього моменту і починають виникати думки про еміграцію.

По-п’яте, невизначеність у майбутньому. У своєму майбутньому та майбутньому країни. Реформи, що проводяться урядом, чомусь не покращують життя в Росії. Реформа пенсійної системи призвела до побоювань, що поки накопичиш на хорошу пенсію, всі гроші з’їсть інфляція. Реформа ЖКГ призвела до систематичного зростання тарифів, який не завжди обґрунтований. Постійно вигадуються все нові податки, акцизи, збори та мита, які збирають населення країни. Передвиборні обіцянки зазвичай ніколи не виконуються.

По-шосте, багатьох дратує вседозволеність олігархів. Зрозуміло, що за короткі, за мірками історії, терміни заробити величезний стан чесним шляхом неможливо. Хто не згоден із цим, нехай відповість на запитання: чому у кризовий 2009 рік у Росії різко збільшилася кількість мільярдерів? При цьому заможні люди виставляють напоказ своє багатство перед людьми, багато хто з яких ледве зводить кінці з кінцями. Статки закордонних мультимільйонерів, як правило, зароблялися протягом багатьох поколінь. І поводяться вони не на приклад скромніше наших.

По-сьоме, відсутність гордості за свою країну. Засоби масової інформації навперебій розхвалюють зростаючу економічну міць Росії, успіхи у зовнішній політиці та високі темпи зростання за всіма показниками. Але назвіть хоч якісь вітчизняні товари, які були б найкращими у світі? Хіба лише антивірус Касперського. Країна, яка не може виробляти високоякісні товари, може існувати лише за рахунок продажу за кордон природних багатств.

По-восьме, ідеологічні мотиви. Багато хто не згодний з політикою, що проводиться Російським урядом і мають свою власну думку, яка разюче відрізняється від думки державної. Ставлення державних органів до активістів від опозиції, м’яко кажучи, далеке від доброзичливості. Підприємцям та діловим людям ставлять палиці у колеса, журналістів змушують мовчати, службовців обмежують у кар’єрному зростанні.

По-дев’яте, багатьох надихає приклад родичів і друзів, які раніше виїхали за кордон і багато чого досягли. Позитивний приклад перед очима, готовий рецепт успішного життя, дружня та споріднена допомога спочатку – це більш ніж серйозні аргументи, щоб почати нове життя за кордоном.

І остання причина, що часто зустрічається, – влаштування особистого життя. Деякі, перебуваючи у відрядженні чи відпочинку за кордоном, зустрічають свою другу половинку, з якою бажають пов’язати свою подальшу долю.