Творчість. Для чого воно потрібне?

Серед можливих причин — потреба людей поринути у заняття з головою. У заняття та в себе. Залишитися наодинці зі своїми думками. Зупинити біле колесо, заспокоїтися, відволіктися від суєти. Або навпаки: можливість відчути єднання з іншими людьми, поспілкуватися, відчути, що світ ширший за будинок, роботи та школи дітей. Що ви знайдете, зайнявшись творчістю?

Речі та сувеніри, створені своїми руками, можуть стати чудовими подарунками на свята. Можна створити ексклюзивні вироби, які не купити в жодному магазині. Вони будуть задовольняти ваші запити – бути натуральними, безпечними, потрібного дизайну і фактури. Іноді процес роботи з фарбами, ароматами та тканинами стає своєрідною медитацією і носить терапевтичний ефект. Буває, що заняття захоплює, і ви не можете зупинитися. Тоді захоплення може перерости у нову справу. Це можливість реалізуватися, розвинути свої таланти та здобути улюблену творчу професію. Ще це поєднує, стає містком між дорослим та дитячим світом, як і книги, та спільний активний відпочинок. Є й непрості моменти, пов’язані із творчістю. Воно може вимагати від вас час і гроші, ви можете зіткнутися з невдачами та низьким рівнем робіт, розчаруванням від цього та необхідністю глибокого занурення для високого результату. Як і в будь-якій сфері, тут потрібні досвід та бажання не відступати та йти далі.
Серед занять є безліч як традиційних, так і ексклюзивних, незвичайних. Як складних за технікою та необхідними матеріалами, так і простих і доступних будь-кому. Ось класична частина з них… Можна купити книгу, можна сходити на майстер-клас, можна знайти в Інтернеті безкоштовні та платні онлайн-курси. Ви зможете написати картину аквареллю, олівцем, олією, акрилом, пастеллю. Освоїти техніку зентагл, малювання на воді, камінні, листі або тканині. А можна просто змалювати картинки. Або створювати мандали. Я любила розмальовки не тільки в дитинстві, але і коли навчалася у старших класах та в університеті. Це заняття мене і заспокоювало, і надихало, я поєднувала кольори, підбирала цікаві контрасти. А думки тим часом текли й упорядковувалися. Розмальовки були дитячі, з героями моїх улюблених мультфільмів.
Мабуть, таких як я, виявилося чимало, і ось зараз з’явилося безліч дорослих видань на різні тематики. Тварини, рослини, абстракції, просто візерунки – картинки на будь-який смак. Сюди можна віднести і малювання за номерами. Теж дуже медитативне заняття, що дозволяє отримати справжню картину. Вишивка Ще одне заняття, що вражає асортиментом на сьогоднішній день. Вишивка нитками, бісером, паєтками, стрічками… Хрестиком, гладдю, французькими вузликами чи іншими техніками… Для дітей та дорослих, будь-якої складності. Будь-яка тематика – від пейзажів та відомих картин до ікон та особистих портретів. Готові набори з нитками, канвою та багетом до можливості перевести у схему для вишивки будь-яке відскановане зображення. Можна створювати вишиті брошки, гудзики, прикраси. Вишивка в одязі стала модним трендом. Дивовижно, як змінюється в’язання. З бабусиних шкарпеток і светрів — модні ажурні туніки, зручні та теплі хомути, домашні пледи та улюблені іграшки. Гачком можна зв’язати слінгобуси та вечірня прикраса, крихітну амігурумі та величезну шаль. З чого завгодно і будь-якого кольору чи фактури. Робота з папером Якщо у вас є діти, то ви змушені малювати і робити іграшки, створювати осінні букети та вироби з природних матеріалів. І обов’язково – сніжинки. Так, це також творчість. Новий рік до нього має як ніяке інше свято. А орігамі? У чотири роки я потрапила до лікарні без батьків. Знаєте, що запам’ятала? Я навчилася там робити тюльпани і дуже переживала, що мене не взяли старші діти плести кошик для паперових квітів. Ось так народжується кохання на все життя. Тепер будь-який фантик чи непотрібний папір у вільну хвилину перетворюється то на квітку, то на журавлика.
Робота з тканиною Не менш популярним є і наше бажання створити щось із тканини. Іграшки, одяг, сумки, лялькові костюми. М’які книги для дітей або чохол для телефону. Навіть для тих, у кого руки «ростуть не з того місця», є можливість створити іграшку дитині, з якої вона засинатиме не один рік. Наприклад, зі шкарпетки! А ще є бісер, епоксидна смола, натуральне каміння, валяння, скраббукінг, миловаріння, свічення, робота з глиною, фоміаном, створення топіаріїв та картин з листя та квітів. А скільки напрямків у створенні ляльок… І, мабуть, це навіть не частина творчості, а лише рукоділля. Це величезний світ, потрапити в який часом здається нереально, хоча навіть іменитий майстер починав завжди з простих кроків. Спробуйте, шукайте те, що вас захопить. Проводьте зустрічі з друзями не в повсякденних розмовах, а у спільній творчості, залучайте дітей, відкриваючи їм світ краси та гармонії.