Чим зайняти дитину на кухні

Маленькі діти потребують багато уваги. Їм хочеться, щоб батьки постійно були поруч, гралися з ними. Але що робити, коли більше нікому приготувати вечерю? Досвідчені батьки знають, чим зайняти малюка, щоб він одночасно бавився, не заважав робити справу й навіть допомагав у приготуванні страв.

Чи потрібно залучати малечу до побутових справ

Якщо ви з дитинства заборонятимете дитині допомагати по дому, у підлітковому віці вона сама у будь-який спосіб відмовлятиметься підмітати, мити посуд, сервірувати стіл. Тому перестаньте думати про те, що ви зробите щось швидше або акуратніше. Ніколи не переробляйте за дитиною та не критикуйте її, навіть коли щось пішло не так, як вам би хотілось.

Коли починати

Психологи рекомендують залучати дитину до допомоги на кухні вже з 1-2 років. Важливо тільки підібрати завдання, які відповідають її віку. Допомагаючи, малюк відточуватиме побутові навички й навчатиметься брати участь у житті родини.

Додатково зауважимо, що діти, які бачать, як готується їх їжа, а тим паче допомагають у її приготуванні, їдять охочіше. Так ви вирішуєте ще одну проблему – небажання їсти.

Що може робити малюк

Перелік робіт навіть для найменших достатній.

Два роки

У два роки дитина може:

  • подати рушник;
  • помити у мисці овочі та фрукти;
  • викласти руками начинку на тісто;
  • порвати для салату зелень;
  • місити тісто;
  • видавлювати фігурки для печива.

Це також і вправи на дрібну моторику рук.

П’ять років

У 5 років дитині можна дозволити щось перемішати за допомогою ложки, докласти або досипати інгредієнти, змастити форму для випікання маслом, просіяти муку, ліпити вареники, посолити страву й навіть зробити нескладні бутерброди.

Сім років

Молодшим школярам дозволяйте самостійно чистити овочі й фрукти, колоти горіхи, давити часник, нанизувати м’ясо або овочі на шпажку. Їх зацікавить:

  • зважування продуктів;
  • вимірювання обсягу інгредієнтів;
  • визначення частки.

Дитина семи років може самостійно включати духову шафу, користуватись мікрохвильовкою, тостером, готувати омлет, макарони або просту кашу. Якщо у вас ще немає цього приладу, вартість блендера дозволяє купити його прямо зараз. І дитина із задоволенням допомагатиме вам готувати овочеві пюре, фреші, коктейлі.

Десять років

Повноцінного помічника можна майже не контролювати. Але за умови, що ви привчили його до кухні змалечку.

Коли дитині можна довірити ніж

Спершу це повинен бути пластиковий виріб. Ним дитина може різати банани або інші невеликі м’які продукти. У 3-4 роки під наглядом дорослих малюк може спробувати різати звичайним ножем. Молодшим школярам дозволяйте різати ковбасу, сир, кришити овочі на салат, чистити картоплю.

Сумісне готування – це круто

Сучасний ритм життя іноді майже не залишає часу на спілкування. Але сумісне приготування страв – це ще одна можливість побути разом. Якщо у вас недостатньо кухонного начиння, перегляньте пропозиції в інтернет-магазині Алло в Дніпрі. Воно допоможе швидко готувати смаколики й залишить ще трохи вільного часу на спілкування за межами кухні.