Рішення в покері: чи достатньо ви думаєте?

Чим довше людина професійно зайнятий в будь-якій сфері, тим більше впевненості у нього з’являється у власних навичках. Це й не дивно, адже з великим досвідом ви отримуєте можливість оцінювати ситуації і проблеми щодо того, чому змогли навчитися і що вже знаєте.

Покер — гра повторюваних ситуацій, тому з плином часу навіть без будь-якого навчання ваші навички будуть поступово поліпшуватися. Однак помилки, вчинені на перших порах (та й згодом), можуть тільки зміцнюватися у вашій свідомості, особливо якщо вони при цьому підкріплюються позитивним результатом.

В умовах стагнації покерного поля і ускладнення можливості отримувати прибуток будь-які помилки, навіть найнезначніші, можуть надавати серйозний вплив на ваш вінрейт. Якщо ви почали грати давно, ще за часів покерного буму, а з тих пір або падаєте за лімітами, або не можете пробитися вище, то, можливо, ви просто перестали вчитися.

Хороші результати «солодких» часів надали вам ведмежу послугу: ви одночасно вважаєте себе топовим регулярний, якому не заходить, і думаєте, ніби покер вам щось винен, адже раніше ви могли заробляти великі суми. Позбавлення від подібної розумової схеми дозволить вам повернути колишнє прагнення до перемог.

Оцінюйте як невдачі, так і успіхи
Апстрікі — це прекрасний час для вашого банкролла, але вони можуть дещо притупити в вас аналітичні здібності. Як тут не повірити, ніби ви геній покеру і знайшли єдино правильне рішення до кожної ситуації, коли графік показує стрімке зростання?

І хоча позитивний емоційний заряд від апстріка дозволить вам сприймати труднощі, бедбіти і кулера простіше, адже ви знаходитеся в великому плюсі, необхідно підходити до питання дещо свідомо.

Гра в покер має на увазі наявність елемента удачі, викидів ДІСП і всього того, що від вас, в принципі, практично не залежить. Повірити у власні вміння при наявності високих результатів легко. Але якщо ви починаєте вигравати навіть тоді, коли, по суті, зробили серйозні помилки в оцінці діапазонів або прийняли ряд невірних рішень, які повинні приводити до програшу, то подібні моделі мислення можуть закріпитися.

Для цього необхідно максимально абстрагуватися від результатів. По суті, це просто проблема того, чи ви «резалт-оріентед» чи ні, але на трохи більш глибокому рівні. Не можна думати, ніби потрібно аналізувати тільки програші — вони, безумовно, здатні вас багато чому навчити, але зерно розвитку криється і в тому, як ви виграєте. Ви зможете знайти деякі тенденції, які знижують ваш вінрейт в довгостроковій перспективі, але поки що не позначилися на грі в цілому.

Концентрація — це ваше все
Автопілот, А-гра, B-гра, С-гра — ви чули ці слова не раз, але кожна подібна стаття хоч і піднімала в вас деякий інтерес, але, можливо, не приводила до серйозних змін в підході. Про гру в режимі автопілота і боротьбі з нею читайте в наших статтях.

Резюмую зазначені статті, можна виділити ряд рекомендацій, здатних допомогти вам поліпшити власний підхід.

Мінімізуйте будь відволікання. VK, Skype, фільми і все інше — це прямі вбивці вашої А-гри. Переходячи в режим мульти-таскінга ви втрачаєте значну частку концентрації, в результаті приймаючи як необдумані рішення в покері, так і не маєте можливості по-справжньому оцінювати проглядається фільм або спілкування з друзями.

У гонитві за «ефективністю» (в плані виконання великої кількості за раз) ви цю ефективність і втратите, адже всі ці дії втратять значну частку вашої уваги, і результат буде відповідним.

Більше відпочивайте. Який сенс від божевільного кількості рук, якщо більше половини з них буде зіграно в поганому стані, яке змусить вас приймати безглузді рішення? Якщо ви не здатні адекватно інтерпретувати і аналізувати ситуації, приймаючи рішення, то ніякого «досвіду» ви від цього не отримаєте.

З плином часу ваш внутрішній «акумулятор» зможе працювати довше в режимі тривалої гри, але необхідно розуміти, коли ви перестаєте концентруватися і приймати максимально прибуткові рішення. Але цей момент вимагає свідомого ставлення до того, як ви себе почуваєте.

Ставте собі питання безпосередньо під час ігрової сесії. Якщо ви думаєте, що граєте вже досить довго, то можна задати собі ряд перевірочних питань: Про що я думаю? Як я себе почуваю? Я тільки що прийняв рішення, обдумав я його повністю? Відповіді на ці питання дозволять вам оцінити ступінь власної концентрації. При наявності сил ви зможете повернутися в ігрове русло, просто змусивши себе бути більш уважним. Якщо сили закінчуються, то, можливо, сесію варто перервати, хоча бувають і винятки (наприклад, дуже соковита риба за столом, за умови, що ви дійсно приймаєте обдумані рішення проти неї).

Позбавтеся від его
Наявність его — це частина існування будь-якого змагального спільноти. Безумовно, деякі люди вміють впоратися з власною самооцінкою і тверезо оцінити ситуацію, але для інших це може бути серйозною проблемою. В якомусь сенсі, скарги та вмовляння про бедбіти і кулери є проявом его. Ви ж начебто говорите: «ну, якби не цей чортовий кулер (або більше їх кількість), я б уже давно був на ліміті вище». Ті, хто викладає такі роздачі в свої блоги, вам питання: перед ким ви виправдовуєтеся? Якої мети служить викладання подібних роздач?

Приборкати своє его може бути нелегко, особливо якщо вас раніше заохочували його проявляти допомогою «жаленія» ваших бедбіти, невдач, даунстрік і умовлянь про вашому прекрасному скілу.

Сувора дійсність така, що якщо ви не граєте на найвищих лімітах, то ви не геній, як би сильно себе не переконували, і як би сильно вас не «Стрикало» вниз.

У цьому, проте, немає ніякої проблеми. Щоб піднятися на вершину покеру не обов’язково бути генієм. Але обов’язково бути працелюбною людиною, здатним ночі безперервно займатися аналізом власної гри, який, крім цього, здатний змусити своє его заткнутися.