Оббивні матеріали для матраців: їх властивості, особливості і структура

Матрац ортопедичний складається з наступних елементів: пружинного блоку, наповнювача, жорсткого шару і чохла (оббивки). При цьому кожна деталь грає рівноцінну роль в створенні якісного, надійного і зручного виробу. Від оббивної тканини, яку використовують при виготовленні матраців, багато в чому залежить комфортність і термін експлуатації готового продукту. Основні вимоги, що пред’являються до цих матеріалів : зносостійкість, міцність, хороша вентилируемость і гипоаллергенность.

матрац сан матролюксБагато матраців з каталогу https://magdek.com.ua/ua/matrasi/ обшивають жакардовими тканинами. Жаккард — це особливий спосіб переплетення натуральних (льон, бавовна, шерсть) або синтетичних (поліестер, поліпропілен) ниток. Найчастіше для оббивки використовують жакардову тканину змішаного типу (80 бавовна, 20 поліестер). Певна доля синтетики робить матеріал особливо міцним. Компанія велам матраци для новонароджених оббиває повністю натуральними матеріалами з дуже щільним переплетенням. Така тканина не викликає роздратувань і алергічних реакцій. Фирма арматек матраци преміум-класу також оббиває жаккардом із стовідсоткової шерсті або льону.

За допомогою спеціальних просочуючих субстанцій оббивним тканинам надають додаткові корисні якості. Наприклад, провідні виробники обшивають свої вироби матеріалами з пылезащитными, антиалергенними, антибактеріальними або протипожежними властивостями. В деяких випадках виробники використовують комбінацію цих просочень, наприклад, компанія Матролюкс матраци «одягає» в чохли, оброблені антиалергенними і антибактеріальними складами. Іноді для просочення застосовуються «ексклюзивні» суміші з ароматними витягами з лікувальних трав. Екстракт зеленого чаю, наприклад, надає виробу приємний розслабляючий запах, шавлію, якою просочує компанія велам матраци для дітей, сприяє спокійному сну і перешкоджає розмноженню бактерій.

Існує окрема категорія оббивних тканин під умовною назвою «антистрес». У такі матеріали, паралельно із звичайними натуральними або синтетичними нитками, вплітаються срібні або мідні волокна. Як стверджують виробники, тканини цієї категорії знімають статичну електрику із сплячої людини, тим самим повністю расслабляя його і заспокоюючи нервову систему. Медичних досліджень, які могли б підтвердити ці властивості матеріалів, поки не проводилося, але споживачі, що вже купили матраци торес і лама з оббивкою «антистрес», стверджують, що ці властивості відповідають заявленим. Достовірно відоме одно: тканини з металевими волокнами абсолютно нешкідливі для людини. Це доведено контролюючими організаціями, які проводять найретельніші перевірки на виробництвах.

Споживач вибирає оббивку, виходячи зі своїх переваг, особливостей організму і економічних можливостей. За бажання можна навіть замовити чохол, простьобаний золотими нитками, які (є така думка) подовжують молодість і підвищують життєвий тонус. Але якщо говорити про раціональне придбання, краще вибирати вироби, обшиті натуральними тканинами або матеріалами з невеликим додаванням синтетики. На особливу увагу заслуговують матраци лама або рено з покриттям «зима/літо». Одна сторона такого виробу простьобана бавовняною тканиною щільного плетіння, а друга оббита стовідсотковою шерстю мериноса. Перевертаючи матрац на власний розсуд, ви зможете насолоджуватися затишним теплом або м’якою прохолодою.