Чи можна для доїння корів і кіз використовувати один апарат

Основні молочні породи – корови і кози. Більшість господарств, як правило, спеціалізується тільки на одному з видів. Тим не менш, деякі фермери одночасно містять поголів’я і корів, і кіз. У такому випадку для економії часу і сил слід придбати доїльний апарат.

Доїльний апарат АІД Бурьонка-2 3000 «Комбі»

Ми зв’язалися з менеджером інтернет-магазину Cropper, щоб з’ясувати: в таких випадках потрібно мати відразу 2 агрегати або можна використовувати один.

Посилання на сайт Кроппер https://cropper.com.ua/ua/doilnye-apparaty/ — каталог доїльних апаратів

Відмінності силових агрегатів

Апарати для доїння корів і кіз в магазинах зазвичай складають окремі позиції. При цьому силовий агрегат (він же вакуумна установка) може бути однаковий. Так, моделей українського виробництва на ринку представлено більше 50, а установок – близько 10. Найпопулярніші серії це АІД-1, АІД-2 та УІД-10 від DaMilk, Бурьонка, Велес-10.

Доїльний апарат DaMilk АІД-1

Але слід звернути увагу на кілька нюансів. Так, для кіз краще не купувати доїльні апарати сухого типу, оскільки вони більш гучні ніж масляні. Другий момент стосується рівня вакууму. Для корів він становить 50 кПа, а кіз – 35-40 кПа. Якщо ви використовуєте одну установку, то не забувайте міняти налаштування за допомогою регулятора вакууму.

Підвісне обладнання

Якщо установку доїльного апарату можна використовувати одну, то з підвісним обладнанням так не вийде. Це пов’язано з тим, що воно виготовляється з урахуванням фізіологічних особливостей тварини.

Павук для доїння корів

Доїльний павук в апаратах для корів складається з:

  • 4 стаканів;
  • колектора;
  • соскової резини.

Павук для доїння корів

На окрему увагу заслуговує вага всього павука. Справа в тому, що для стимуляції припуску молока, на вим’я корови повинно впливати не менш 1 кг ваги. Це досягається за рахунок використання металевих елементів, наприклад, стаканів і основи колектора.

Підвісне обладнання доїльного апарату для кіз

У павука для кіз доїльних стаканів всього 2. Вони менші за розміром і робляться виключно з пластика, оскільки вплив великої ваги не потрібен. Колектор в комплектації для кіз зовсім відсутній.

Підвісне обладнання доїльного апарату для кіз

Таким чином, для великої та малої худоби можна використовувати один доїльний апарат, але при цьому потрібно буде міняти деякі настройки і комплектуючі.

В інтернет-магазині Cropper можна купити доїльні апарати для корів і кіз, а також запчастини до них. В каталозі є інше обладнання для домашнього господарства: корморізки, інструменти до мотоблоків, автоклави, сепаратори, інкубатори. Доставка по Україні здійснюється компаніями Інтайм та Нова Пошта. У Харкові та області доставка здійснюється кур’єром. Оплата при отриманні.